”Det var när jag som slöjdjulsstipendiat fick äran att komma in i alla skrymslen och vrår på Nordiska museet som jag slogs av prakten. De kallades kjolsäckar, men var som en slags små väskor att hänga i kjollinningen, eller knyta med band runt midjan. Helt tokigt utstyrda egentligen, men så fina!”

Så här inleder jag min bok ”Sy väskor vackra som smycken” utgiven av Hemslöjdens förlag 2017. I boken presenterar jag femton små väskor som har blivit till genom studier av gamla kjolsäckar, men också genom ett ivrigt sökande bland dagens utbud av sybehör och slöjdmaterial. Den folkliga traditionens sätt att återbruka och att ta vara på minsta fina bit var också en slags ledstjärna när väskorna tog form. 

Boken innehåller mallar och tydliga beskrivningar för den som vill sy själv. Sedan boken kom ut har jag rest runt mycket med mina mallar och hållit kurser och workshops för många fantastiskt kreativa syfantaster. Kursdeltagarna brukar ta med sina egna rika lager av kärleksfullt sparat material som äntligen får en ny, given funktion. Materialen i sig bär ofta på spännande historier som gärna ventileras och sprider glada skratt och eftertanke under sömmandet. Mycket trevligt!