Sy väskor

”Det var när jag som slöjdjulsstipendiat fick äran att komma in i alla skrymslen och vrår på Nordiska museet som jag slogs av prakten. De kallades kjolsäckar, men var som en slags små väskor att hänga i kjollinningen, eller knyta med band runt midjan. Helt tokigt utstyrda egentligen, men så fina!”

Så inleder jag min bok ”Sy väskor vackra som smycken” utgiven av Hemslöjdens förlag 2017. I boken presenterar jag femton små väskor som har blivit till genom studier av gamla kjolsäckar. Kjolsäckarna var, och är än idag, en del av det traditionella dräktskicket som tydligt presenterar sin sockens färg- och formspråk. Den största variationsrikedomen och traditionen i Sverige står att finna i Dalarna.

Studierna började verkligen där i Nordiska museets samlingar när jag hade siktet inställt på skinn. Jag fann skinn på fällar, i säckar och förkläden men också på baksidan av dynor, kuddar och väskor. De rikt utsmyckade väskorna var ofta kantade med skinn, eller hade dekorer av stansat, fransat eller flätat skinn. Så inspirerande!

Den folkliga traditionens sätt att återbruka och att ta vara på minsta fina bit blev en slags ledstjärna när väskorna tog form. Jag gav mig också ut på sakletarjakt i realådor med band, skärp, kedjor och spännen för att mixa och matcha med spillbitar och stuvar från andra projekt. Några väskor blev en tydlig replik på en kjolväska från en specifik plats, andra väskor blev en mix av intryck eller en produkt av tillgång och tillfällighet.

​Boken innehåller mallar och tydliga beskrivningar för den som vill sy själv. Sedan boken kom ut har jag rest runt mycket med mina mallar och hållit kurser och workshops för många fantastiskt kreativa syfantaster. Kursdeltagarna brukar ta med sina egna rika lager av kärleksfullt sparat material som äntligen får en ny, given funktion. Materialen i sig bär ofta på spännande historier som gärna ventileras och sprider glada skratt under sömmandet. Mycket trevligt!

Gamla väskor från studiearkivet i Sätergläntans fina bibliotek.