Skinn

Jag började med att bli ullfantast. Sen blev jag förfärad av att man inte tog reda på de vackra skinnen. Det blev både specialarbete och examensarbete i skinn på textildesignutbildningen i Borås, och så mycket mer skinn efter det! Mitt intresse för svenska lammskinn delas numera med många andra entusiaster. Det känns fint!

På Textilhögskolan i Borås hade vi under tredje året på kandidatutbildningen ett fritt valt specialarbete under tio veckor. Då fick jag den fina möjligheten att gå som specialelev på Stenebyskolan i Dals Långed och lära mig goda grunder i läder-, päls- och skinnsömnad.

Mitt kandidatexamensarbete gjordes sedan i samarbete med Ateljé Guldtackan och Tranås Skinnberedning. Det blev ett stort screentryckt fälltäcke och generöst tilltagna ovala kuddar i vinrött, lila och grönt.

Sedan dess har skinnen följt min väg. Jag har sytt väldigt många kuddar, vantar, randiga boor och knasiga grejer. Det goda samarbetet med Ateljé Guldtackan har följts upp med flera projekt och produkter.

När jag fick det fina slöjdjulsstipendiet av SHR och Nordiska museet öppnade sig fantastiska möjligheter för mig. Att få ställa ut i den stora, maffiga hallen tillsammans med Sveriges främsta skinnslöjdare var förnämligt. Studierna av Nordiska museets samlingar gav mig många uppslag till nya projekt- och produktidéer som fortfarande känns giltiga för mig. Min bok om att Sy väskor har förstås sitt ursprung här.

Lammskinnen fortsätter hela tiden att inspirera mig, och jag håller kurser då och då i skinnsömnad och tryck på skinn.