Paper Love

I min iver att ta fram unika produkter från Värmland insåg jag snart att det allra mest värmländska borde tillverkas av papper. Råvaran finns i skogen runt omkring oss och vi har flera fabriker som levererar papper till hela världen. Med hjälp av ett arbetsstipendium från Karlstads kommun satte jag igång ett projekt med arbetsnamnet ”Mitt eget Paper Province”.

På de värmländska pappersbruken produceras en imponerande mängd papper. Det är också dessa volymer man stoltserar mest med, vid sidan om papperets fantastiska egenskaper, förstås. Det blir väldigt många förpackningar och väldigt mycket förbrukningsmaterial av vår skog. Först var jag inne på att skapa en lyxig pappersprodukt för modern inredning, eller en enkel men stilren souvenir från Värmland. Men i Värmland tillverkas volymerna och förpackningarna, inte inredningsprodukterna.

Jag fick istället lust att dra lite i bromsen och visa vad det kan bli av förbrukningsmaterialet om man i stället behandlar det som ytterst dyrbar materia. Designen fick vänta, nu ville konstnären i mig jobba fritt.

Min bakgrund som skinn- och läderslöjdare blev ingången till hur jag hanterade papperet. Jag sylade och sydde med vaxad lintråd i de olika pappersmaterialen, precis som jag brukar göra i skinn. Med enkla grundformer och några återkommande principer byggde jag olika ytor av upprepade moduler. Det blev som tredimensionella mönster, där ljuset fick skapa färgnyanserna i det vita eller bruna papperet. Materialet var otroligt inspirerande i sin enkelhet. Variationerna på samma tema bara erbjöd sig för mig. Papper har blivit mig så kärt!

Mitt kärleksfulla arbete i papper fick sålunda namnet “Paper Love” när jag ställde ut på Galleri Sebastian Schildt + på Nybrogatan i Stockholm. Två gånger fick jag också följa med detta galleri och ställa ut mitt papper på den internationella konsthantverksmässan Collect, på Saatchi Gallery i London.

Hemma i Värmland togs mitt arbete också väl emot, t ex genom att jag fick äran att skapa priset till Paper Province Awards 2017 och att några av mina verk har köpts in både av Värmlands Museum och konstenheten på Region Värmland.