34 Trådar

34 trådar är resultatet av ett samarbete mellan mig och vävmästaren Hans Thomsson. Projektet är sprunget ur vår gemensamma kärlek till damast. Duken ”Spira” är inspirerad av ett gammalt skånskt broderat täcke, medan duken ”Crispa” har fått sin design efter mina idogt klippta cirklar i papper som jag sedan sydde ihop på rad i mitt projekt ”Paper Love”. Servetten ”Pärla” är pärlande prickig som båda dukarnas omslutande bårder. Titeln på projektet avser dukarnas trådtäthet per cm.

Damast är en uråldrig vävteknik som utvecklades jämsides med sidenvävningen i det gamla Kina. Mönstren bildas genom kontrasten mellan blanka och matta ytor, mellan varp- och inslagseffekt. Själva ordet sägs härstamma från namnet på staden Damaskus i Syrien, en knutpunkt för handeln med textilier under medeltiden. Där lärde italienska korsfarare känna tekniken och tog den med till Europa. Under 1400-talet började damast vävas av lin. Tunt spunnet, entrådigt lingarn ger en fantastisk lyster åt väven. När tyget manglas blir det svalt glänsande.

Den äldst kända tillverkningen av damast i Sverige är den verkstad som fanns i Stockholm kring 1700 upprättad av Hedvig Eleonora. Från denna tid och en bit in på 1900-talet var handvävda damastdukar och servetter hett efterfrågade attribut i den övre sociteten.

Att handväva damast är ett oerhört tidskrävande hantverk som ställer krav på stor yrkesskicklighet och noggrannhet. Det gör den potentiella kundkretsen naturligt exklusiv. Ett exempel var en beställning från Riksdagen till kung Carl XVI Gustafs 20-årsjubileum som regent.

34 trådar är ett modernt hommage till ett uråldrigt hantverk. Resultatet av ett unikt stycke svenskt konsthantverk. Värdigt en kung. Eller drottning.

 

Foto: Sara Mac Key

DESIGN
Helena Bengtsson

VÄVMÄSTARE
Hans Thomsson

MATERIAL
Varp Irländskt Lin nr 35
Inslag Irländskt Lin nr 35

MÅTT
Duk Spira 145 x 250 cm
Duk Crispa 145 x 310 cm
Servett Pärla 70 x 70 cm

Foto: Sara Mac Key

Foto: Sara Mac Key

Från utställningen ”Saturnalia” på Galleri Sebastian Schildt+