Mina mönster

Det är roligt att screentrycka tyger för hand. Under magisterutbildningen på Textilhögskolan i Borås och en tid efter min examen jobbade jag som tekniker i textiltrycksverkstaden på skolan. Det är lite magiskt att se sina mönster upprepas på långa tryckbord och att känna doften av nyfixerade, varma tyger.

Numera trycker jag tyg utifrån betydligt enklare förutsättningar på KKV Värmland. Grafikverkstadens textilbord är endast 2,5 m långt och har inga rapportskenor, så där trycker jag inga metervaror. Men små tygstycken, till små projekt kan det bli! Mönstren blir ofta enkla, med endast en eller ett par tryckfärger och med förlåtande rapportskarvar. Eller så trycker jag bara ett utsnitt av mönstret som räcker till något litet.

Om jag inte trycker och syr själv väljer jag löntillverkning för att förverkliga mina idéer. Det kan bli digitaltryck eller screentryck i Sverige eller blocktryck i Indien! Det är spännande att se hur tekniken påverkar uttrycket. De här produkterna utgör min ”ateljékollektion” som lever ett något impulsstyrt liv och varierar i omfattning utifrån vilka övriga uppdrag jag har. En webbshop för min ateljékollektion är på gång! 

Nedan följer exempel på några mönster som har följt mig länge och har tagit form i olika skepnader.

Handtryck på linne